06 December 2009

Geocaching - prima "vanatoare de comori"

Am aflat ce e Geocaching-ul de la fratii Petrisor si imediat am hotarat ca e ceva ce merita sa incerc si eu.


Ce este defapt Geocaching-ul? un sport outdoor, un joc distractiv de-a "cautatorii de comori".
Cine nu a visat in copilarie despre comori ascunse? In fiecare din noi traieste inca dorinta de a descoperi lucruri noi si necunoscute, pasiunea vechilor cautatori de comori. Utilizand cele mai recente descoperiri tehnice, posibilitatile internetului si ale orientarii cu ajutorul satelitilor, in urma cu cativa ani a aparut in Statele Unite un joc nou, care s-a raspandit imediat in toata lumea.
Un jucator ascunde comoara, o cutie din plastic care se poate inchide ermetic, intr-un loc ales de el. Locul trebuie sa fie interesant din punct de vedere istoric, cultural sau geografic.
Cu ajutorul unui aparat gps va memora coordonatele exacte ale acelui punct. Aceste date, impreuna cu descrierea locului ales, care trebuie sa contina si indicatii ajutatoare pentru a putea gasi cutia, respectiv cateva poze, vor fi publicate pe internet, pe un site dedicat acestui joc. Ceilalti jucatori trebuie sa gaseasca cutia ascunsa, numai cu ajutorul coordonatelor, a descrierii si a pozelor publicate.
In geocutii vom gasi un caietel pentru notite, instrumente de scris, brosuri informative in mai multe limbi, precum si mai multe cadouri mai mici. Un CD, o moneda veche, un bibelou, orice in afara de alimente sau dulciuri, care se pot altera. Cel care a gasit cutia, are dreptul sa-si aleaga unul din cadouri, dar trebuie sa puna in cutie un alt cadou, pentru ca si ceilalti jucatori
sa aiba din ce alege.
Comoara gasita este bineinteles doar simbolica, adevarata recompensa fiind bucuria de a gasi cutia si emotia simtita in timpul acestei aventuri. Dupa ce si-a notat vizita in caietelul cu notite, jucatorul va repune cu mare grija cutia in locul initial. Acasa va putea vizita pagina de internet a geocutiei, anuntand daca a gasit sau nu cutia, cu ajutorul comentariilor si pozelor sale.

Zis si facut, mi-am creat cate un cont pe Geocaching.plus.ro si unul pe situl international Geocaching.com am ales 5 comori din Brasov (din totalul de ~980000 de comori din toata lumea) si am plecat la vanatoare :).
Prima noastra comoara a fost KA02-BV Dealul Melcilor, undeva langa rezervoarele de apa, printre pini... Cu ajutorul indiciilor (SILVIU & RAMONA are on the LEFT. ALEX is further on the RIGHT. the cache is somehow behind RAMONA.) am gasit cutia !!! :) radiam de bucurie cu totii. In cutie am gasit tot felul de obiecte lasate de alti cautatori si un jurnal in care fiecare si-a scris data gasirii cutiei si parerile personale.Eram entuziasmati la maxim, dupa prima comoara aveam dovada ca jocul functioneaza si deja gustam din el cu pofta. Ne-am indreptat spre a doua cautare: Ka03-BV - Cetatea Brasov pe care am descoperit-o foarte usor... indiciile au fost "containerul este unul magnetic si de mici dimensiuni, ascuns in spatele cetatii". L-am gasit foarte usor, ne-am notat in jurnal cu micutul creion pus la dispozitie in cutie si am lasat 2 monezi pentru urmatorii norocosi.


Mai departe, a 3-a comoara ... Ka15-BV - Brasov Black Tower cu indicatiile "ground level, in the "wall" (not of the tower, more of the foundation)" aici am intampinat cateva probleme. Nu a mai fost usor, era foarte multa lume in preajma si nu am putut cauta linistiti toate colturile turnului, nu vroiam sa deconspiram locatia comorii asa ca am hotarat sa revenim aici intr-o alta zi.
Una dintre cele mai frecventate comori din oras este cea de la Biserica Neagra - Ka16-BV - The Black Church. Nici aici nu am reusit sa elucidam misterul desi parea usor: "shoulder level, near the corner, under the 2nd arrow tip of the fence (start of the fence, a few centimeters from the wall)"

Ultima cautare, in drum spre casa, a fost cea din Livada Postei - Ka11-BV - Livada Postei . Aici nu mai aveam nici o speranta de a mai gasi ceva, indiciile erau simple "containerul e alb, e la nivelul solului undeva langa cea mai veche fantana din Brasov". Problema e ca zona e foarte circulata de oameni si nu prea aveam multe optiuni ... unde e containerul ? ... si culmea, l-am gasit :), nu o sa va zic cum pentru ca as strica farmecul jocului. In container, pe langa clasicul jurnal am gasit un Geo TravelCoin, adica o moneda care are un cod unic grafat pe ea. Rolul monezii este foarte interesant, un cautator pune un obiect cu cod unic intr-o comoara, un altul gaseste obiectul, il ia si il plaseaza intr-o alta comoara; deci obiectul incepe sa se plimbe prin lumea... partea interesanta acum vine, fiecare cautator care muta un obiect calator scrie pe net pozitia lui, asadar folosind codul unic poti umarii pe unde a umblat obiectul tau.

Graf-Zahl`s Express No.1


Obiectul nostru a pleacat in 16 Martie 2008 din Hessen, Germania si a calatorit prin Germania si Austria aproximativ 3200 de km si a ajuns la noi in Livada Postei. Incredibil! trebuie sa plasez moneda cat mai departe cu putinta... m-a prins jocul! Cred ca devin un geocacher!!! :)

P.S. Fratii Petrisor au avut un weekend prolific si ei, sambata au gasit 2 comori in Padurea Cernica iar azi au reusit sa gasesca 3 alte comori pe langa Bucuresti. Au gasit si ei un Travel bug care a calatorit foarte mult: Anglia - Afganistan - Cipru - Romania.

3 comments:

G.o.d said...

Superb articolul, ma bucur mult ca v-ati distrat si va place geocaching-ul.

Semnat,
"fondatorul" cuttilor din Brasov pe care le-ati cautat

Mihai Siman said...

Hah, tu esti godka ? Salutare, multimim pt cutii, ne-am distrat de minune.
Azi am mai fost la o vanatoare si am cuceriut turnul negru si poarta schei, la biserica neagra avem dubii mari :)

dunedenisip said...

Pentru Android exista aplicatia gratuita c:geo, tutorial de configurare gasiti pe:
https://dunedenisip.wordpress.com/2016/12/12/cgeo-geocaching-for-android/