22 August 2012

Upgrade / rebuild-uri de biciclete

In fiecare iarna cand frec duda prin casa ma tot gandesc ce si cum pot sa mai imbunatatesc la bicicleta si asa se face ca si la inceputul lui 2012 mtb-ul meu a primit niste upgrade-uri. Nu e mare lucru ci doar o furca, headset si o sa noua, dar care impreuna au scazut mai mult de 1,5kg din bicicleta. Acum bike-ul are 11.3 kg, din pacate degeaba pentu ca eu m-am ingrasat ca un porc din nou. Deci Dart3-ul vechi de 4 ani a disparut si o Reba RTL de 100mm i-a luat locul, diferenta este colosala, evident.


Pe langa gainariile astea mi-am cumparat de la un coleg, pentru o suma modica, o cursiera cu o varsta destul de apropiata de a mea, un ''no name'' de prin anii 80 (as zice eu dupa schimbatoare). De mult imi doresc sa incerc o cursiera, sa vad care e diferenta si cum ma simt pe asa ceva, si solutia alesa a fost foarte foarte buna. M-am distrat de minune cu ea: viteza si agilitatea sunt extraordinare, stilul de pedalat e cu totul altceva decat la mtb, usurinta de inaintare, pozitia, incredibil ...love it! Jaful merge prost, dar si asa prost cum merge e minunat sa ies la ture cu ea. Am avut si ceva peripetii cu ea, pene, schimbatoare rupte si cumparate altele originale (Simplex) de pe eBay de la colectionari, roti descentarate, cazaturi pe cand incercam sa fac ciclocross cu ea, etc. Acum, de ceva vreme zace in beci din cauza unei probleme la axul rotii din spate. Dar am alte planuri pentru batrana bicicleta, vreau sa o fac singlespeed si practic sa o reconstruiesc de la zero, ceva de genu: Kinfolk Autumn, si imi iau si geaca de piele daca o sa arate asa. Am o boala pentru bicicletele oldschool in perioada asta, ideea nu e o premiera sunt deja multi oameni care reconstruiesc biciclete de genul aceasta. Am fost inspirat de multe chestii, printre care expozitia European Hand Made Bicycle Expo 2012 la care am vazut niste chestii incredibile, combinatii perfecte intre cadre vechi, look-urile de acum 20 de ani si tehnologia din ziua de azi (poze de la expo puteti sa le accesati aici: EuropeanHandMadeBicycleExpo2012).
Ideea e in stadiu de proiect, nu stiu cand o sa am timp si resurse necesare pentru asa ceva dar o sa incerc ceva in iarna probabil. Potential exista, eBay-ul e plin de shopuri dedicate singlespeedurilor si chiar celor ca mine care cauta componente si accesorii din sau care arata a anii 80. In rest am un beci spatios, creier, bere buna, timp mai imi trebuie...
Va las acum, cu un filmulet din aceasi categorie, care mie imi place foarte mult:L'Eroica is an old-style bike race without any fuss, crossing Chianti's landscape and its famous white roads.
 

No comments: